Tietoa kundaliini­joogasta

Kundaliinijooga on tietoisuuden joogaa, jonka päämääränä on oppia kokemaan elämä juuri sellaisena kuin se on – ilman egon rajoittavia odotuksia ja kuvitelmia. Kun alamme päästä jyvälle sielun sanomasta, voimme avata yhteyden sisäiseen totuuteemme, joka ohjaa meitä elämän polulla kohti valoa, onnellisuutta ja henkistä vaurautta.

Sana kundaliini tarkoittaa luovaa voimaa, joka löytyy meistä jokaisesta. Se uinuu meissä kuin siemen joka odottaa itämistä ja lopulta kukkaan puhkeamista. Säännöllisen harjoittelun avulla kundaliinia herätellään hallitusti ja hillitysti, ja samalla valmistellaan kehoa ja hermostoa tälle puhtaalle energialle.

Jokaisessa harjoituksessa tulee olla kaikki kundaliinijoogan aspektit mukana. Kundaliinin kukkanen havainnollistaa miten jokainen harjoituksen osa luo yhdessä kokonaisuuden - jos yhdenkin terälehden poistaa, tasapaino järkkyy. Toisaalta, harjoituksia ei tule tehdä ilman läsnäolevaa tietoisuutta, koska silloin terälehtien kiinnekohta katoaa, jättäen ne tuulen armoille.

LINKKIEN TAKAA LÖYDÄT LISÄÄ TIETOA ERI OSA-ALUEISTA


Kundaliinijooga koostuu useammasta joogan elementistä, joita yhdistellään jokaisen joogatunnin aikana. Hajoituksen eri osa-alueet ovat liikesarjat, mantrat, meditaatiot, hengitysharjoitukset, kehon lukot, käsien ja sormien asennot sekä silmien asennot.

KRIYA

Sana kriya tarkoittaa toimintaa. Kriya on itsessään täydellinen kokonaisuus joka johdattaa tekijäänsä hienovaraisesti kohti tiettyä vaikutusta.

Kundaliinijoogassa on käytössä satoja opettajamestareiden suunnittelemia liikesarjoja, kriyoja. Kriyat koostuvat asanoista, eli asennoista ja liikkeistä, hengityksestä sekä äänestä jotka yhdessä vievät meitä kohti tiettyä tulosta. Jokainen kriya on erilainen ja jokaisella kriyalla on erilaiset vaikutukset. Jotkut kriyat vaikuttavat esimerkiksi ruoansulatukseen, jotkut selän notkeuteen ja toiset taasen hormonitasapainoon.

MANTRA

Kundaliinijoogassa käytettävät mantrat ovat pääasiassa gurmukinkielisiä. Vaikka ne ovat pyhiä tekstejä, mantroilla ei ole mitään yhteyttä uskontoon, vaan ne ovat koko ihmiskunnan hengellinen perintö. Mantrojen ajatellaan olevan lahja valaistuneilta henkilöiltä.

Mantroissa on aina tietty rytmi, jota ylläpidetään koko mantran ajan. Mantrojen lausuminen oikealla tavalla on tarkkaa, koska kielen jokainen liike painelee suun meridiaanipisteitä. Myös mantrojen erilaiset värähtely vaikuttaa kehoomme eri tavoin.

Jokainen kundaliinijoogatunti aloitetaan ja lopetetaan mantrojen lausumiseen.

ALKUMANTRAT

Ong namo guru dev namo

Tervehdin ikuista viisautta ja pyhää opettajaa minussa”

Tällä mantralla avataan jokainen kundaliiniharjoitus. Adi-mantra, eli alkumantra, on virittäytymismantra, jonka avulla avataan yhteys rajallisesta minästä rajattomaan tietoisuuten ja sisäiseen visauteemme, opettajaamme, guruumme. Samalla se hiljentää egomme ja autta meitä olemaan läsnä kehossa, mielessä ja intuitiossa harjoituksen ajan.


Aad gureh nameh
Jugaad gureh nameh
Sat gureh nameh
Siri guru deveh nameh


Kumarran kaiken alun viisaudelle
kumarran ikuiselle viisaudelle
kumarran totuuden viisaudelle
kumarran suurelle, näkymättömälle viisaudelle”

Toinen alkumantra, Mangala Charan -mantra, on vahvasti suojeleva mantra, joka kutsuu sisäistä viisauttamme ohjaamaan meitä.

LOPPUMANTRA

Sat nam

Totuus on nimeni/identiteettini”

Jokainen kundaliinijoogatunti päätetään tähän mantraan jota kutsutaan siemenmantraksi. Siemen sisältää kaiken sen tiedon mitä se tarvitsee kasvaakseen täysikasvuiseksi puuksi. Samalla lailla Sat nam mantra sisältää totuuden olemuksen. Sat tarkoittaa totuutta ja nam tarkoittaa nimeä tai identiteettiä. Sat nam on eräänlainen tervehdys todelliselle minälle tai todelliselle olemukselle. Mantra auttaa meitä ohjautumaan totuutta sekä omaa polkuamme ja kohtaloamme kohti.

MEDITAATIO

Meediaatiota voi harjoittaa monella eri tavalla, esimerkiksi hiljaa mietiskellen, mantroja lausuen tai laulaen, hengitykseen keskittyen. Harjoitustavasta riippumatta päämärä on sama - mielen hiljentäminen. Meditaation avulla voimme puhdistaa alitajuntaa ja näin antaa mielelle mahdollisuuden asettua samalle taajuudelle sielun kanssa. Toisin sanoin, luomme yhteyden syvimpään olemukseemme. Meditaatio on myös työkalu jolla voimme poistaa negatiivisia ajatuksia ja kiintymyksiä.

Kuulostaako korkealentoiselta? Ei hätää! Kundaliinijoogaperinteessä on satoja erilaisia meditaatioharjoituksia, joita voi käyttää elämän eri tilanteissa ja mielen eri tiloissa, joten meditaation aloittaminen on helppoa.

Säännöllisen harjoituksen edut ovat monet, tässä muutama:

Meditaatio…

    • edistää hyvinvoinnin tunnetta sekä sisäistä rauhaa ja tasapainoa
    • kehittää intuitiota
    • edistää mielen kirkkautta, tietoisuutta ja kykyä olla läsnä
    • vapauttaa meidät rektiivisista ja tiedostamattomista tavoista, vähentää alitajunnan pelkoja ja lukkoja, sekä rakentaa spontaania ja intuitiivista yhteyttä itse tietoisuuteen

PRANAYAM

Pranayam on hengittämisen tiedettä. Prana tarkoittaa elämän energiaa ja ayama laajenemista. Hengityksen avulla voimme siis säädellä elämänenergiaamme.

Joogassa pyritään olemaan koko ajan tietoisia hengityksestämme – myös joogasalin ulkopuolella. Oikeanlaisen hengityksen opetteleminen edistää terveyttä ja elinvoimaisuutta. Se myös tuo meidät kosketuksiin tunteisiimme ja avaa tunteiden kirjoa. Hengittäminen ja siitä johtuvat liikkeet kehossamme on aina sidoksissa kaikkiin tunteisiimme ja ajatuksiimme. Normaalisti hengitys seuraa mieltä, eli jokainen ajatus ja tunne säätelee hengitystämme. Joogassa yritämme kääntää toiminnan toisin päin – koulutamme mielen seuraamaan hengitystä. Tällä tavoin voimme hengitystä säätelemällä ja ohjaamalla myös ohjailla mieltä.

Kundaliinijoogassa käytetään monia erilaisia hengitysharjoituksia joiden avulla voi oppia olemaan tietoinen hengityksestään, ja joilla voi harjoitella hengityksen säätelyä.

BANDHA

Joogassa käytetään neljää erilaista bandhaa, eli kehon lukkoa: juurilukko (mulbandh), pallealukko (uddiyana bandh), niskalukko (jalandhar bandh), sekä koko kehon lukko, ”the great seal” (mahabandh) jossa yhdistetään nämä kolme edellä mainittua lukkoa. Juurilukkoa käytetään paljon fyysisissä harjoituksissa energian virtaamisen tehostamiseen, maadoittumiseen sekä oikean asennon ja ryhdin ylläpitoon. Kevyttä niskalukkoa taasen käytetään meditaatioissa ja joissain liikkeissä, jotta niskan asento on oikea.

Kehon lukkojen oppiminen vie aikaa, mutta ainakin juurilukon harjoitteleminen kannattaa aloittaa heti ensimmäisellä joogatunnilla. Juurilukko koostuu kolmesta eri liikkeestä:

  1. Aloita supistamalla peräaukon sulkijalihas. Tunne miten lihakset nousevat ylös- ja sisäänpäin.

  2. Jatka supistamalla aluetta sukupuolielinten ympärillä. Supistumisen kuuluisi tuntua hienoisena häpyluun nousuna ja sisäänpäin kääntymisenä. Tämä on sama liike kuin jos pysäyttää virtsan virtauksen virtsaputken läpi.

  3. Supista sitten alavatsan lihakset ja napakeskus selkärankaa kohti

Pidä liike sulavana ja nopeana, ja harjoittele pitämään lukkoa muutaman hengityssyklin ajan. Juurilukkoa voi käyttää muutamasta sekunnista useampiin minuutteihin.

MUDRA

Mudrat ovat erilaisia sormien ja käsien asentoja ja liikkeitä. Jokaisella käden asennolla ja liikkellä on oma vaikutuksensa, koska jokainen asento ja kosketus stimuloi hermopäätteitä eri lailla. Jokainen mudra johtaa energian virtausta omalla tavallaan, ja täten myös vaikutukset aivoihin vaihtelee. Kädet on täynnä energiapisteitä, jotka heijastavat kehomme ja aivojemme eri osia, ja jokainen alue edustaa eri tunteita ja käyttäytymistä.

Tunnetuin mudra on nimeltään gyan mudra, jossa peukalon ja etusormen päät tuodaan yhteen, ja muut sormet jätetään suoraksi. Gyan mudra stimuloi tietoa ja viisautta, sekä parantaa arviointikykyä.

DHRISTI

Kundaliinijoogaharjoitukset tehdään aina silmät kiinni, ellei toisin ohjeisteta. Tärkeänä osana harjoitusta on kuitenkin erilaiset dhristit, eli suljettujen silmien katseen kohdistaminen tiettyyn pisteeseen. Yleisimmin käytössä on katse kulmakarvojen väliin, eli kolmanteen silmään. Katseen kohdistaminen kulmakarvojen väliin stimuloi aivolisäkettä, joka on aivojemme komentokeskus.

Lisää tietoa kundaliinijoogasta löytyy Suomen Kundaliinijoogayhdistyksen sivuilta usein kysytyistä kysymyksistä.

YHTEYSTIEDOT
Humlebergintie 26, 06200 Porvoo
premyoga (at) soltorp.fi
050 350 8694

 

YRITYKSEN TIEDOT
Ab Soltorp hyvinvointi ja majoitus Oy
Humlebergintie 26, 06200 Porvoo
Y-tunnus: 2751337-5